Direct contact: 038 - 477 17 41
lines

Beloning op duurzaam bouwen

Voor het project nieuwbouw Vitens Vechterweerd heeft Vitens vrijdag 9 oktober het Breeam**** certificaat tijdens de officiële opening in ontvangst mogen nemen. Het certificaat is behaald door gezamenlijk inspanning van Vitens, IA groep en Salverda. Breeam schrijft van diverse onderdelen van het bouwproces procedures voor die betrekking hebben op duurzaam bouwen. Wanneer hier aan wordt voldaan, verstrekt Breeam een duurzaamheidcertificaat.

In het programma van eisen heeft Vitens gesteld dat er voor dit project voldaan moet worden aan 3 sterren. Dit staat voor ‘very good’. Salverda heeft in het plan van aanpak de lat nóg hoger gelegd en streefde ernaar om 4 sterren te behalen, wat staat voor ‘excellent’. Vechterweerd is het eerste Nederlandse drinkwaterproductiebedrijf dat BREEAM gecertificeerd is.

In de gemeente Dalfsen is op de zuidoever van de Vecht een compleet nieuw productiegebouw gerealiseerd. In dit gebied pompt Vitens ongeveer twee miljoen m3 water per jaar op en zuivert dit om hiermee Overijssel te voorzien van extra drinkwater. Het ontwerp is zodanig geëngineerd dat de productie in de toekomst kan worden uitbereid naar vier en acht miljoen m3.
De hoofdconstructie bestaat voornamelijk uit in het werk gestort beton. Er is ongeveer 5.500 m3 beton geleverd door Betoncentrale Hasselt.

Klik hier voor de videoboodschap van Maxime Verhagen

Klik hier voor een impressie vanuit de lucht

De dag na de opening heeft Vitens bij het nieuwe waterpompstation Vechterweerd de Watermakers open dag georganiseerd. Foto’s van deze dag zijn hier te bekijken.